Waarom een spouwmuur isoleren?

Als je huis is gebouwd tussen 1939 en 1979, is de kans groot dat het spouwmuren heeft. Spouwmuren zijn eigenlijk de muren van je woning die bestaan uit zowel een buitenwand als een binnenwand met een loze ruimte ertussen, ook wel de spouw genoemd. Deze muren kunnen geïsoleerd worden, wat vaak een verstandige keuze is als je de kwaliteit van het binnenklimaat wilt verbeteren, op energiekosten wilt besparen en een positieve bijdrage aan het milieu wilt leveren. Wil je meer weten over een spouwmuur isoleren? Lees dan snel verder.

Wanneer kan je een spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie is afhankelijk van de aanwezigheid van spouwmuren in je huis. Niet alle woningen hebben automatisch spouwmuren, maar dit is eenvoudig te achterhalen. Door naar de bouwtekening van je huis te kijken, kun je snel zien of er spouwmuren zijn en waar ze zich bevinden. Op basis hiervan kun je bepalen welke muren geschikt zijn voor spouwmuurisolatie.

Het is essentieel om de thermische schil van je woning in de juiste volgorde te isoleren. De thermische schil omvat vloeren, muren en het dak. De juiste volgorde van isolatie begint met vloerisolatie, gevolgd door muurisolatie en ten slotte dakisolatie. Door deze volgorde te volgen, voorkom je vochtophoping in huis en daarmee ook vocht gerelateerde problemen, zoals houtrot en schimmelvorming.

Houd rekening met de volgende zaken

Voordat je aan de slag gaat met spouwmuurisolatie, zijn er enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Allereerst is het cruciaal om een grondige inspectie van de spouwmuur uit te laten voeren, bij voorkeur door een erkende specialist. Deze inspectie kijkt naar vochtproblemen, vervuiling en andere potentiële obstakels die het isolatie proces kunnen verstoren. Als de muur vochtig is of de spouw ernstig vervuild, kan isolatie niet plaatsvinden.

Indien vochtproblemen worden vastgesteld, moeten deze eerst worden aangepakt en opgelost voordat een spouwmuur isoleren mogelijk is. Dit brengt extra werk met zich mee, wat ook betekent dat er extra kosten en tijdsvertragingen kunnen ontstaan, aangezien het isolatieproject niet volgens de geplande tijdlijn kan verlopen.

Een ander aandachtspunt is de mogelijke vereiste van een bouwvergunning voor het uitvoeren van spouwmuurisolatie. Voordat je start met de werkzaamheden, is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de gemeente en te informeren of een vergunning nodig is. Als dit het geval is, moet je de vergunning aanvragen voordat je akkoord gaat met een offerte of materialen aanschaft voor de isolatie van je spouwmuren.

Hoeveel valt te besparen met een spouwmuur isoleren?

Met een spouwmuur isoleren kun je flink wat kosten besparen op je energieverbruik en uiteindelijk de energierekening. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van de isolatiewaarde van het materiaal dat je kiest, welke installateur je inschakelt om de spouwmuren te isoleren en hoe groot de totale oppervlakte van je spouwmuren is. In de onderstaande tabel geven we enkele richtlijnen die gebaseerd zijn op isolatiewaarde met een gemiddelde Lambda-waarde van 0.028 W/mK en een gastarief van € 1,39 per m³.

WoningGasbesparing in m³Kostenbesparing in €
Tussenwoning180 m³€ 250,-
Hoekwoning400 m³€ 550,-
Twee onder een kap woning410 m³€ 570,-
Vrijstaande woning600 m³€ 825,-