Klussen met multiplex? Dit is wat je erover moet weten!

Ga je binnenkort verbouwen en weet je nog niet helemaal zeker van welke materialen je gebruik moet maken? Wie weet is multiplex wel iets voor jou! Plaatmateriaal is onmisbaar voor elk groot bouwproject. Of het nu gaat om het maken van een meubelstuk of een overkapping. Multiplex wordt  hierbij steeds populairder. Maar wat is multiplex nu precies en waar gebruik je dit allemaal voor? Wij vertellen je er graag meer over, lees dus snel verder!

Natuurlijke uitstraling

Een groot voordeel van multiplex is dat het een natuurlijke uitstraling heeft. Plaatmateriaal wordt meestal gebruikt voor het bedekken van grotere oppervlakken en daarom kan het al snel nep overkomen als je geen goede kwaliteit aan plaatmateriaal gebruikt. Vaak zie je dan de afwerking of lijnen nog zitten. Je kunt natuurlijk ook echt hout gebruiken, maar dit kan soms krom trekken en vocht opnemen. In plaats daarvan is multiplex dus ideaal! Dit zal het totaalplaatje mooier maken én de kwaliteit blijft goed. Dit komt mede dankzij de speciale lagen waaruit multiplex is opgebouwd.

Varianten multiplex

Bij online multiplex bestellen zul je merken dat er veel verschillende soorten multiplex zijn waar je uit kunt kiezen. Niet iedere variant van multiplex is hetzelfde, het is namelijk een verzamelnaam voor houtsoorten die door midden van lagen een sterkere structuur hebben gekregen. De eigenschappen hangen dus af van het soort hout dat gebruikt wordt. Zo heb je bijvoorbeeld berken multiplex, dit type beschikt over een mooie uitstraling en is erg sterk en makkelijk te bewerken. Hiernaast heb je ook hardhout multiplex, waarbij diverse soorten hardhout worden gebruikt. Deze variant is goed bestand tegen vocht. Beuken multiplex daarentegen kan weer minder goed tegen vocht. Beuken is relatief zwaar materiaal, waardoor deze vorm van multiplex veel voor het maken van meubels wordt gebruikt.