Hoe verhelp je eenvoudig een lekkage?

Het zal een ieder weleens overkomen: een lekkage welke zich op een ongelegen moment voordoet en waarbij het toch wel leuk zou zijn wanneer je het lek zelf gaat kunnen verhelpen. Gelukkig zijn de meeste lekkages niet gecompliceerd en kan een ieder met gebruikmaking van de juiste tips de nodige handelingen zelf verrichten om het lek te dichten. Je hoeft daarbij helemaal niet over uitgebreide technische vaardigheden te beschikken en kan je met een paar eenvoudige handelingen heel wat ongerief voorkomen.

Begin met de precieze oorzaak te achterhalen

Klinkt misschien wat vreemd, maar vaker is de plek waar het water tevoorschijn komt niet de exacte locatie van het lek zelf. Zo zal de waterplas onder een defecte kraan zich op een heel ander plek bevinden dan waar het water uit de leiding komt. Dep eerst alles met doeken droog en kijk vervolgens waar het water naar buiten komt. Eventueel kan je met jouw vingers achter in de leidingen voelen waar het water naar buiten komt. Eenmaal gelokaliseerd kan je beter een analyse maken om wat voor soort lek het gaat. Dit is belangrijk om te kunnen bepalen of de reparatie zelf verholpen kan worden en schakel je bij twijfel het liefst één van de loodgieters Rotterdam in. Wanneer het besluit gevallen is op het zelf repareren is het belangrijk om meer schade te voorkomen tijdens de werkzaamheden.

Maar niet zo snel hoor

Voordat je begint met het losgooien van leidingen, dien je er wel zeker van te zijn dat je alle gereedschappen bij de hand hebt en ook nog snel over de defecte buis of kraan kunt beschikken. Het heeft dus weinig nut om alles los te gooien wanneer je pas de volgende dag naar de bouwwinkel gaat kunnen stappen terwijl je de watertoevoer ondertussen hebt afgesloten. Vaak is er ook een stopkraan aanwezig en kan je alleen plaatselijk dus de watertoevoer afsluiten. Wanneer eenmaal alles losgegooid is kan je dan op zoek gaan naar een geschikte vervanging. Zo voorkom je een verkeerde aankoop en kunnen de werknemers van de bouwmarkt vaker ook nog aanvullende adviezen geven. Bevestig de kraan of leiding opnieuw en gebruik daarbij wat teflontape op de schroefdraad. Bij kranen is het ook belangrijk dat bij het los- en vastdraaien met behulp van een tang er een doekje omheen wordt gelegd. Zo raakt het chromen gedeelte niet beschadigd.

Ook lekkages langs de kitranden komen veel voor

Langs douchecabines, maar ook bij badkuipen en het keukenaanrecht kan er water langs de randen heen weglekken en komt dat door de kitranden die scheurtjes beginnen te vertonen. Ook dit soort lekkages verhelp je gewoon zelf door het oud materiaal met behulp van een schroevendraaier te verwijderen en vervolgens de spleten goed af te dichten met een speciale siliconenkit. Deze zijn eveneens te verkrijgen op de bouwmarkt en kunnen de randen netjes worden afgewerkt met een vochtige vinger of een speciale spatel.

Door een lekkage zelf te verhelpen bespaar je niet alleen wat centjes, maar doe je er gelijk kennis op die je later zeker weer eens een keer zal kunnen gebruiken. Wees er altijd zeker van dat je het werk wel aan gaat kunnen en schakel bij twijfel toch liever een loodgieter in.