Een deep dive in led verlichting
Led Verlichting is volledig recyclebaar, heeft een langere levensduur, is spaarzaam en gaat minder snel kapot dan bijvoorbeeld gloeilampen. Ook zijn ze nog eens beter voor de gezondheid omdat er geen trillingen in de verlichting voorkomen. Het is dus geen wonder dat ze de kroon spannen in de branche en veel mensen vandaag de dag een ledlamp kopen.
De geschiedenis van led verlichting
Al in de jaren ‘20 van de vorige eeuw is de eerste ledverlichting ontdekt. Ene Oleg Losev vond uit dat diodes, een soort elektronisch terugslagventiel, licht uitstraalden als er stroom doorheen ging. Deze details publiceerde hij eind jaren ‘20 in een Russisch tijdschrift en hij vroeg patent aan. Zo was de basis gelegd voor de led verlichting. Aanvankelijk werd de techniek alleen gebruikt als indicatielichtjes voor bijvoorbeeld audiovisuele apparatuur. Toen er in de jaren ‘90 witte leds waren ontwikkeld, kwam het idee om er verlichting van te maken. Sinds de urgentie van milieubehoud heeft de ledlamp een spurt gekregen.
Soorten led verlichting
Binnen led verlichting zijn er verschillende types. We onderscheiden: micro-led verlichting, low power-led verlichting, high power-led verlichting, SMD-led verlichting, Cree-led verlichting, COB-led verlichting en Superflux. De eerste variant wordt nog vrij vaak toegepast in elektrische apparaten. Denk hierbij aan achtergrondverlichting in televisies en monitoren. De low power en de high power worden vandaag de dag vrijwel niet meer gebruikt. De lichtkleur van de low power viel enigszins tegen en de high power led moet in paartjes worden gebruikt om het juiste wattage te hebben. De SMD, ofwel Surface Mounted Device, wordt door veel fabrikanten gebruikt omdat het weinig materiaalverbruik, minder afval tijdens productie en een lagere kostprijs betreft. Cree-led (simpelweg een Amerikaans merk) is geavanceerder en een stuk krachtiger. COB-led staat voor ‘chip on board’ en is populair. Deze techniek bestaat uit allerlei kleine led lampjes bij elkaar die samen heel sterk zijn. Superflux is een van de meest nieuwe technieken. Het heeft een grote behuizing is hiermee niet geschikt voor particulier gebruik.
Ledverlichting is dus enorm geavanceerd en bestaat in diverse smaken. Ook voor bij jou in huis. Denk aan dimlicht, lichtstrips en inbouwspots. Wat past er in jouw interieur? Ga jij nu over tot een led lamp kopen?