Alles over infrarood verwarmen
Waarom infraroodverwarming in huis?
Infraroodverwarming wordt ook wel paneelverwarming genoemd en is vooral zuinig in het energieverbruik. In tegenstelling tot andere elektrische kachels, verbruiken infraroodpanelen zeer weinig stroom. Ze verwarmen een plek in het huis namelijk heel gericht. Het is daarom prettig om de verwarming op plaatsen te richten, waar je regelmatig bent. Infraroodpanelen kunnen in elke ruimte worden geïnstalleerd. In de badkamer geven ze ook een zeer aangename warmte af. Bovendien zijn ze waterbestendig. Het is met infraroodpanelen niet mogelijk om een heel huis te verwarmen. Ze dienen als bijverwarming en als lokale verwarming. Je kunt ze als aanvulling gebruiken op de hoofdverwarming, zodat je de kachel lager kunt zetten. Dit scheelt weer gas en zorgt voor een lagere energienota. Bovendien zijn de panelen erg duurzaam. Elektrisch verwarmen is een stuk “schoner” dan stoken op gas of met houtkachels. Dit komt doordat er geen schadelijk gassen vrij komen. Infraroodverwarming moet van goede kwaliteit zijn. Kijk daarom alleen naar de beste infrarood verwarming.
Voordelen en nadelen van infraroodpanelen
De panelen zorgen voor stralingswarmte. Dit is een lokale warmte. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gaskachel of een convectorkachel, verwarmen de panelen de lucht niet. Convectieradiatoren laten de verwarmde lucht opstijgen. Op deze manier blijft de warme lucht in een ruimte hangen. Als je de panelen uitschakelt, koelt infraroodverwarming direct af. Ook de woning wordt dan weer koel. Het duurt dan weer een poos om de woning op te warmen, ook als je meerdere infraroodpanelen plaatst.
Voordeel is dat je geen vervelende luchtcirculaties hebt in huis. Hierdoor dwalen er nauwelijks stofjes en ziekteverwekkers rond. Als de luchttemperatuur in huis tussen de 16 en 18 graden ligt, kunnen infraroodpanelen al voor een aangename warmte zorgen. Bovendien kun je al rekenen op een besparing tussen de 10% en 40%. Om infraroodverwarming goed te laten functioneren, moet de woning goed geïsoleerd zijn. Grote oude huizen die veel tochten, zijn niet geschikt voor infraroodverwarming. Je bespaart dan nauwelijks energie. Verder moeten de panelen over een goede positionering beschikken, anders zul je het effect nauwelijks merken.
Infraroodpanelen zijn makkelijk te installeren. Je hangt ze op aan de muren, in de badkamer of aan het plafond. De draden moeten echter wel weggewerkt worden. Er is geen cv-installatie nodig en ook geen rookafvoerkanaal. De panelen werken draadloos met een afstandsbediening. Je kunt de thermostaat met een afstandsbediening instellen. Verder neemt infraroodverwarming nauwelijks ruimte in beslag. In de badkamer kunnen ze in de badkamerspiegel worden geïntegreerd. De panelen zien er strak en stijlvol uit. Ze komen dus in elke woning goed van te pas. Er zijn infraroodpanelen in veel soorten designs en formaten te koop. Kies voor de beste infrarood verwarming.