Met de zomer in aantocht is het voor veel mensen tijd om hun tuin eens onder handen te nemen. We rijden af en aan naar het tuincentrum om onze tuin op te vrolijken met allerlei planten en halen de tuinset weer uit de schuur. Maar heb je er al eens over nagedacht om zelf aan de slag te gaan met wat hout? Het is namelijk een erg leuke uitdaging om je creativiteit eens goed te gebruiken en zelf iets te maken waar je de hele zomer plezier van kunt hebben, zoals een houten tafel. Handig om ’s ochtends met een kopje koffie rustig de krant te lezen, maar ook om met je hele familie te barbecueën op een warme zomeravond. Voor het maken van een houten tafel kun je de volgende stappen volgen.

De voorbereiding

Allereerst bereid je je goed voor door een ontwerp je maken van je tafel. Denk hierbij goed aan waar je de tafel vooral voor wilt gebruiken en voor hoeveel personen je verwacht je het nodig te gaan hebben. Je kunt de tafel zo groot of klein maken als je zelf wilt, maar zorg dat je het niet overdrijft. Schrijf de afmetingen altijd op. Nu je de afmetingen hebt kun je gaan bepalen hoeveel hout je nodig hebt, dat je dan kunt gaan kopen. Een mooie houtsoort voor tafels is eiken hout. Dit hout is onverslijtbaar en gaat generaties mee. Hierdoor is het een van de meest geliefde houtsoorten.

De tafel maken

Zodra je het hout hebt gekocht kun je beginnen aan het tafelblad. Zaag het hout voor het tafelblad op maat, lijm de delen aan elkaar en klem ze vast met houtklemmen. Dit kun je het best een nacht laten drogen zodat je zeker weet dat het goed vast zit. Daarna is het tijd om de onderrand te maken. Deze bevestig je aan het tafelblad en ondersteunt de tafelpoten, zodat deze niet heen en weer kunnen bewegen. Dit is natuurlijk erg belangrijk. Hierna zaag je de tafelpoten op de juiste lengte en zorg je dat ze precies even lang zijn. Het is vervelend als de tafel gaat wiebelen omdat een van de poten net een stukje korter of langer is dan de andere poten. Je dient de tafelpoten ook te schuren zodat ze glad zijn en met schuurpapier behandeld kunnen worden. De tafelpoten lijm je vast aan de onderrand en klem je weer vast met houtklemmen. Tot slot schuur je het blad van de tafel en behandel je het met het juiste middel.