Verduisterend gordijn – als te veel licht je plaagt en stoort

Verduisterend gordijn heeft meer impact dan je zou denken. Niet alleen slaapt het lekkerder in een echt donkere kamer, je kijkt ook veel prettiger een film als gordijnen een teveel aan licht goed weghouden. Deze gordijnen zijn geweven in liefst drie lagen: voorzijde, zwarte tussenlaag en achterzijde. Hoewel ze verduisterend werken zijn ze bijna nooit geheel lichtdicht. De gordijnen met lichte kleurtinten laten nog iets meer licht door dan de donkere tinten. 

Goede redenen om over te gaan op verduisterend gordijn

Verduisterend gordijn weert dus licht maar keert zelden al het licht. Dit artikel somt in vijf punten op waarom juist dit type gordijnen geliefd is en veel verkocht wordt. Ze zijn behoorlijk populair om juist die onderstaande punten.

1 Slaapt heerlijk

Vooral de slaapkamers zijn de eerste ruimtes in huis waar dit type gordijnen graag wordt opgehangen. Een donkere kamer garandeert een betere slaaprust en dat werkt door in fit opstaan en energiek de dag beginnen. Ook de babykamer is een ideale ruimte voor verduisterend gordijn. Vooral omdat de kleintjes natuurlijk vaak overdag slapen en een zonnetje dan niet hinderlijk het ledikantje binnen moet prikken. Ook de woonkamer krijgt geregeld (semi-)verduisterende raambekleding, maar nu voor de privacy. Door zulke gordijnen zie je namelijk niet of er iemand thuis is en of de lampen aan zijn.

2 Verduisterend gordijn werkt isolerend

Dit type gordijn heeft door de verduisterende stof vaak een wat dikkere laag. En die heeft een geluiddempende maar ook goed isolerende werking. In tijden waarin energiekosten de pan uitrijzen, is dat mooi meegenomen. Voor die isolatie betaal je wel een stukje meer dan voor gewone gordijnen, dus je dient wel even te investeren.

3 Ze zijn er in diverse sterktes

Verduisterend is een algemene term. Sommige gordijnen verduisteren heel goed, andere slechts enigszins. Kies je black-out gordijnen, dan ben je er zeker van dat er geen licht meer doorheen dringt. De lichtdichtheid is hier compleet. Ook het felle lampje van je smartphone komt er niet doorheen. De meeste mensen kiezen echter een iets minder sterk verduisterende stof die niet helemaal lichtdicht is. Een nog zwakkere variant is de semi-verduisterende stof. Dit soort gordijnen verduisteren nog wel maar je ziet of er buiten daglicht is of dat het nacht is.

4 Ook vouwgordijnen kunnen verduisterend gordijn zijn

Heb je liever vouwgordijnen dan overgordijnen? Ook dan kun je een verduisterende variant kopen. Dit type gordijnen bevindt zich meer naar het raam toe en neemt wat minder plek in, ideaal voor kleine ruimtes. Nogal wat mensen combineren zo’n vouwgordijn met een wat lichter siergordijn, vaak om de sfeer in een kamer te vergroten. Verduisterend vouwgordijn moeten wel heel precies de ramen afdekken, anders krijg je alsnog felle licht naden.

5 Ook gewone gordijnen kun je omtoveren tot verduisterend gordijn

Stel, je keus valt op het patroon en de stof van gewone gordijnen. Die moeten het worden. Alleen jammer dat dat geen verduisterend gordijn is. Geen man overboord. Je kunt de verduisterende eigenschap gewoon aan zo’n gordijn toevoegen. Je bestelt dan je lievelings gordijn, alleen laat het dan voeren met een verduisterende stof. De voering zie je niet maar zorgt er wel voor dat je het in je kamer mooi donker krijgt.