Waar gebruik je kabelbinders voor?

kabelbinder

Dit artikel gaat over de kabelbinder. Die wordt niet alleen voor het samenbinden van kabels gebruikt, maar heeft veel meer toepassingen. Eerst gaan we echter voor de volledigheid in op wat kabelbinders zijn. Het Engelse woord tie-wrap wordt ook veel gebruikt.

Wat zijn tie-wraps?

Tie-wraps zijn kunststof bandjes, die aan een zijde getand zijn. Zo’n bandje heeft aan het ene eind een kop met een opening, waar het andere eind doorheen gaat. Daardoor ontstaat er een lus. De genoemde opening heeft ook een tandje. Daarachter blijft een tandje van het bandje steken als dat voldoende strak wordt getrokken. Als dat eenmaal is gebeurd, dan is een goede tie-wrap niet meer terug te trekken. Verwijdering gebeurt door die door te knippen. De breedte en dikte van het bandje hangen af van de toepassing. Dat moet natuurlijk voldoende sterk zijn en mag niet ergens in gaan snijden.

kabelbinder

Toepassingen

De naam ontleent de binder aan het feit dat die veel voor het samenbinden van kabels wordt gebruikt. Je kunt ermee ook een of meerdere kabels aan een balk vastmaken. Je kunt met een kenmerkende binder iets verzegelen, zodat het onmiddellijk opvalt als er iets is opengebroken. Je kunt daarbij onder meer denken aan een collectebus. De binders kunnen diverse kleuren hebben, zoals je ook elektrische bedrading met kleuren gebruikt. De kleur kan een functie aanduiden. Aan het eind kunnen ze een vlakje hebben dat beschreven kan worden. Tie-wraps kunnen als handboeien worden gebruikt. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en je kunt de sleutel ervan niet kwijtraken. In plaats van tape of touw kan je een tie-wrap gebruiken om een doosje mee af te sluiten. Als je tie-wraps hebt die te kort zijn voor een bepaalde toepassing, dan kan je een grotere lus maken door een aantal tie-wraps kop met staart met elkaar te verbinden. We kunnen hier maar enkele voorbeelden van het gebruik van tie-wraps geven. Zo lang je een tie-wrap ergens omheen kan aanbrengen en die vervolgens kunt aantrekken, dan is dat een potentiële toepassing ervan.